Alken

CDC vloer en geïsoleerde silo zetten koeienmest om in elektriciteit

Raf Nagels en Silvia Lieben runnen een volledig geautomatiseerd melkveebedrijf met 175 melkkoeien. Het landbouwersduo levert graag extra inspanningen inzake duurzaamheid en ecologie. Nieuwste neusje van de zalm: de Cold Dairy Concrete (CDC) vloer. Vanaf nu worden de methaangassen van de koeien omgezet in energie.

Het Alkense melkveebedrijf Nagels draait volop mee in het proefproject CDC vloer. Raf werkt op de boerderij met de hulp van zijn moeder, die het bedrijfje 60 jaar geleden opstartte. Silvia doet de administratie en focust op sociale duurzaamheid zoals het rondleiden van scholieren. In hun melkveebedrijf staat duurzaamheid centraal. Bij het bouwen van een nieuwe stal stapte Raf mee in een proefproject dat de naam Cold Dairy Concrete vloer kreeg. Raf Nagels: “Het systeem werkt vergelijkbaar met een vloerverwarming van een huis: een systeem van buisjes gevuld met water dat onder het vloeroppervlak verwerkt zit. Het grote verschil is dat je in een huis het water gaat opwarmen terwijl we hier koud water door het leidingnetwerk sturen om zo de vloer af te koelen. Het mest dat de koeien laten vallen komt op een koude vloerplaat terecht en koelt versneld af naar 5 graden. Op die manier word het methaangas dat aanwezig is in de mest vastgehouden.”

Energie dankzij koeienmest

Vervolgens wordt de mest opgewarmd in de geïsoleerde silo, de pocketvergister. Raf ziet niets dan voordelen: “In de vergister wordt de mest opgewarmd om zoveel mogelijk methaan te kunnen produceren om elektriciteit op te wekken. De methaangassen die vrijkomen vangen we op en we laten zo een gasmotor draaien die een generator aandrijft en ons bedrijf van energie voorziet.” De automatische systemen zoals de melkrobot en de voerrobot op het bedrijf worden elektrisch aangestuurd. Verder wordt er zo weinig mogelijk energie verbruikt. Een ander voordeel van het koelen van de vloer telt zeker ook voor Raf. “Koeien vinden het aangenamer in een koele omgeving en het voer van de koeien blijft langer vers in een gekoelde voedergoot. Dus die vloer bevalt hen wel”, lacht Raf. 

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*