Nieuws

FUSIE in HASPENGOUW – Gaan burgemeesters van Borgloon en Heers kleur bekennen?

De N-VA fracties van Borgloon, Heers en Wellen roepen hun gemeentebesturen op om resoluut en eendrachtig te kiezen voor de kantonnale fusie met Alken en Kortessem. In Borgloon en Heers komt er hierover een stemming op de eerstkomende gemeenteraad. “Nu blijven onze burgemeesters maar rondjes draaien. We trekken aan de alarmbel”, zeggen Wim Lambrechts en Jan Leus.

In Borgloon en Heers zal N-VA op de gemeenteraad de fusie met de 5 Haspengouwse gemeenten ter stemming voorleggen. N-VA Wellen deed dit al in september. In Alken en Kortessem bestaat er al enige tijd een draagvlak voor de fusie van de 5 gemeenten.

Kanton

Fractieleiders Wim Lambrechts (Borgloon) en Jan Leus (Heers) zullen zo snel als kan het voorstel ter stemming op de gemeenteraad brengen. In Borgloon gebeurt dat al aanstaande dinsdag. Wim Lambrechts (N-VA): “Door te kiezen voor het kanton, kiezen we voor onze Haspengouwse identiteit en het behoud van onze eigenheid. Het zijn vijf gemeenten met ongeveer hetzelfde aantal inwoners met vaak nauwe familie- en vriendschapsbanden over de gemeentegrenzen heen, dezelfde bevolkingssamenstelling en dezelfde gewoonten en gebruiken. Onze gemeenten hebben ook al een jarenlange traditie van samenwerken, die zich niet enkel beperkt tot de politiezone. Burgemeester Awouters blijft maar rondjes draaien. We trekken aan de alarmbel omdat grote steden zoals Tongeren anders alles naar zich toe gaan trekken. Wij kiezen zeer duidelijk voor ons landelijke Haspengouw.”

Blauwe démarche

“Wij vernemen via de pers dat er een démarche aan de gang is vanuit Tongeren”, vult zijn collega Jan Leus (N-VA) uit Heers aan. “Burgemeester Pirard ontwijkt over fusie telkens het gesprek. Hij blijft steken in vage praatjes over een date en een bruid. En de burgemeester van Tongeren laat alvast optekenen dat de naam van de oudste stad van het land niet op de schop gaat. Dromen ze van het blauwe zuiden? Menselijker wijze begrijp ik dat een burgemeester dat graag wil blijven, maar na een fusie zal er dat maar ééntje kunnen zijn. Wij doen niet mee aan die politieke rekensommen ten koste van de burger. Wij kiezen resoluut voor het landelijke. We willen niet het zoveelste kerkdorp van een stad worden zoals dat in het verleden maar al te vaak gebeurd is.”

Studie over fusie

De Kortessemse burgemeester Tom Thijsen begrijpt de bezorgdheden van de N-VA oppositie in Borgloon en Heers. Hij onderstreept dat de  fusie met 5 hoog op de politieke agenda staat. “Ik heb er begrip voor dat er klaarheid moet komen. Wij hebben alleszins met de collega-burgemeesters op een tweede vergadering beslist in zee te gaan met een studiebureau. We gaan een haalbaarheidsonderzoek bestellen om de samenwerking en de fusie te bestuderen. Dit zal volgende week op alle vijf de schepencolleges besproken worden. Thijsen wil collegiaal en collectief verder op de ingeslagen weg, ondanks de verleidingsdans van de Tongerse burgemeester Dewael. “Sorry voor hem, maar ik schrijf niet mee aan een verhaal met politieke agenda’s. Ik wil wel degelijk eerst verder bouwen op het vertrouwen dat er nu is tussen de vijf. We hebben samen al de versterking gerealiseerd van de politiezone met meer personeel en meer veiligheid; waarom zouden we dat dan ook niet kunnen doen op beleidsmatig vlak?”Thijsen geeft mee dat die trein al goed bolt: “Er is het engagement van de 5, er heerst een constructieve sfeer, we gaan dit écht een kans geven. Er komt zeer binnenkort al een derde ronde met als thema ‘welzijn’ waarbij we kijken hoe de collega’s dat in Noord-Limburg doen. Ik wil voortbouwen op wat nu aan het gebeuren is.”

Slagkrachtig Haspengouw

De beide N-VA’ers willen nu dat hun burgemeesters Awouters en Pirard dat engagement bevestigen, kleur bekennen en kiezen voor Haspengouw. “Met de fusie van de 5 in ons kanton gaan wij een positief verhaal schrijven dat uitgaat van onze eigen identiteit, onze eigen sterktes en onze eigen inwoners. We willen de dienstverlening optimaliseren door de know how van ons personeel in onze 5 gemeenten te verbinden met elkaar. Er is een tekort aan ambtenaren om een degelijk gemeentelijk beleid te voeren”, geeft Leus nog mee. Lambrecht bevestigt: “We dreigen zelfs concurrenten te worden als het gaat om personeel aan te nemen. Door te fusioneren kunnen we veel aantrekkelijker worden en zullen we de vacatures bij de gemeenten ingevuld krijgen omdat we dan wél een correcte verloning kunnen aanbieden. We zien ook dat de burgers steeds meer het e-loket gebruiken en zich niet langer hoeven te verplaatsen. En er zal ook een lokaal punt in elk dorp komen zodat we iedereen kunnen voorthelpen. Fusioneren is vrienden maken om samen te gaan en nóg sterker te worden. Anders beslist Brussel zoals in de jaren ‘70 van vorige eeuw en dat willen we geen tweede keer meemaken.”

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*