Nieuws, Sint-Truiden

Trud’Or middenstandsbelasting blijft overeind

Het gevoelige dossier van de middenstandsbelasting verdeelde gisterenavond de gemeenteraadsleden, ook binnen de meerderheid. Maar de Trud’Or taks blijft overeind. Blijkbaar wil ‘men’ oppositiepartij sp.a echt niets gunnen, nu ook ten koste van de middenstand. “Een gemiste kans”, zei een raadslid van de meerderheid achteraf.

Tot laat in de avond voerde de Truiense lokale politici gisterenavond bitsige, soms persoonlijke discussies, op het scherp van de snee. Zo lag o.a. de Trud’Or belasting op tafel. Oppositiepartij sp.a diende het voorstel in om deze taks niet te heffen in 2020. “Laat ons op die manier de middenstand een aanmoedigend steuntje in de rug geven”, pleitte Filip Moers. De taks ligt gevoelig in de stad. Ook bij de bestuursmeerderheid waren er raadsleden gewonnen voor het idee. Uiteraard Nina Kvikvinia (N-VA), die bij de kleinere crisis van 2016 destijds al fel aandrong op de afschaffing van de taks.

De vraag van één miljoen

Ook bij Open VLD waren er raadsleden die het sp.a-idee genegen zijn. Laurien Bamps, de jongste verkozene, sprak voor het eerst sinds zij zetelt in de raad: “Ik vind het een mooi idee van sp.a. Er moet dringend iets gebeuren. Kunnen we niet samen met oppositie en meerderheid dit verder uitwerken?” vroeg ze luidop af. Even leek er een sprankeltje hoop, maar de volgende sprekers (CD&V) haastten zich om andere invalshoeken naar boven te halen, waarop het kortstondige mooiste moment van de avond al snel verdween. Het was duidelijk dat de politieke zwaargewichten geen duimbreed wilden toegeven.

Het jongste raadslid, Laurien Bamps (open VLD), pleitte in haar tussenkomst voor een dringende aanpak, mét daarin opgenomen het sp.a-voorstel om de taks dit jaar niet te innen

Wat achterblijft is de vraag van één miljoen. Dat bedrag wil N-VA gaan steken in de lokale economie. Er is sprake van een ‘globaal plan’. Maar wat dat concreet inhoudt is één groot vraagteken. Uiteindelijk konden de raadsleden van de meerderheid niet anders dan zich aansluiten bij de schepen van Financiën en het sp.a-voorstel wegstemmen. De taks zal wellicht worden geïnd. Alhoewel de meerderheid nog een slag om de arm houdt. Schepen Jos Pierard onderstreepte dat het uitsturen van taksen “voorlopig niet zal gebeuren.”

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*