Wellen

Wellense OpenVld: “Belastingbetaler draait op voor toren”

Dat de burgemeester van Wellen alle kosten gaat doorrekenen aan de belastingbetaler vindt OpenVld een slecht idee. De oorspronkelijke plannen rekenden op €130.000 aan Limburgse subsidies, maar deze zijn intussen weggevallen. “De Wellenaar zal opdraaien voor dit prestigeproject”, zegt Stéphanie Billen.

De Wellense OpenVld houdt haar hart vast. Stéphanie Billen legt uit waarom de uitkijktoren geen goed idee is. Billen: “De oorspronkelijke plannen rekenden op €130.000 aan Limburgse subsidies, maar deze zijn intussen weggevallen. Desondanks zet de burgemeester door en zegt ze alle kosten zelf te zullen dragen. Als je weet dat Wellen zelf ook nog 100.000 euro moet ophoesten, komen we in totaal aan minstens 230.000 euro. Dat is voor alle duidelijkheid niet de burgemeester persoonlijk die dat gaat betalen, maar de Wellense belastingbetaler. We houden nu al ons hart vast voor de nodige budgetwijzigingen op het einde van dit jaar. De befaamde spaarpot van de gemeente slinkt.”

Allerminst breed gedragen

Dat de burgemeester rekening gaat houden met de omwonenden en de toren daarom gaat proberen te verplaatsen, vindt de partij wel een goed idee. Maar breed gedragen is dit project hoegenaamd niet. Er is quasi geen steun van de bevolking. Stéphanie Billen argumenteert: “Er is inderdaad een architectuurwedstrijd georganiseerd in samenwerking met de UHasselt, maar zelfs toen was al duidelijk dat het ontwerp nog aangepast kon worden en dat het schepencollege de finale beslissing zou nemen. Slechts 73 Wellenaren stemden tijdens deze wedstrijd, 31 van hen verkozen het stalen ontwerp (0,4% van de Wellenaren). Drie Wellenaren schreven op hun stemformulier zelfs uitdrukkelijk geen toren te willen. We kunnen dus moeilijk spreken van een breed gedragen beslissing.”

Picknickzone

De verplaatsing van de toren biedt bovendien geen oplossing voor andere bezorgdheden die de partij onlangs nog uitdrukte in de gemeenteraad. Stéphanie Billen waarschuwt: “Het ontwerp voorziet een picknickzone in een vrij afgelegen gebied. Het is ons niet duidelijk of de gemeente ook voldoende gaat inzetten om dit ‘mooiste plekje’ proper te houden. Een met afval bezaaide weide is geen goed uithangbord voor onze gemeente. De vergelijking met fietsen door het water en fietsen door de bomen gaat voor ons dus niet op.” Verder vrezen de Wellense liberalen dat er opstoppingen gaan ontstaan omdat het gebied druk gebruikt wordt door de landbouwers. Ook de lokale economie in het centrum gaat hier niet bij gebaat zijn. En de conclusie is duidelijk: “Als je nu wandelt of fietst geniet je al van een prachtig uitzicht. Waarom dan nog een dure toren? Dit is een absoluut overbodig prestigeproject!”

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Instagram