Nieuws

Start ‘grote pluk’ kreunt onder hitte

De ‘grote pluk’ van appelen en peren is van start gegaan en geeft werk aan 27000 seizoenarbeiders in Vlaanderen. De bijna 1000 vaste werknemers in de fruitteelt krijgen over gans Vlaanderen de komende weken een ‘werkkrachtboost’ van 27000 extra seizoenarbeiders”. Dat zegt Vanessa Saenen, woordvoerder bij de Boerenbond. Opvallend daarbij is dat 2/3e uit Midden- en Zuid-Europa komt. De Polen blijven koplopers en nemen met 60% het meeste aantal plukkers voor hun rekening. Vervolgens zijn het de Roemenen en Bulgaren – die overigens jaar na jaar in aantal toenemen – en 35% plukkers leveren. Tenslotte, en ook onopvallend in de lift, zijn het stijgend aantal Portugezen en Spanjaarden. In Limburg zijn het 18000 seizoenarbeiders die vandaag dag in dag uit zullen plukken. Voor hardfruittelers is het de belangrijkste plukperiode van het jaar. Op enkele weken tijd wordt er aan een hoog tempo geplukt volgens een strak tijdschema. Om smaak, kleur en bewaartijd niet in het gedrang te brengen is er de komende weken massa’s extra volk nodig. De fruittelers werken de komende weken zeer intens samen met hun plukkers. Het is de bekroning van een gans jaar arbeid waarin ze alles hebben gedaan om kwaliteitsfruit te telen.

Hitte

Ludo Lousberghs heeft fruitplantages in Kozen (Nieuwerkerken). Hij bevestigt de cijfers van de Boerenbond. “Roemenen en Bulgaren zijn de voorbije weken bij mij komen aankloppen voor plukwerk. Zestien van hen geef ik onderdak in het ouderlijke huis, dat daar nu speciaal op voorzien is. De andere 14 overnachten in de regio. En dan heb ik nog 10 Belgen, wat een flinke ploeg van 40 seizoenarbeiders maakt. Het is niet moeilijk om kandidaten te vinden. Die kennen intussen de weg naar de VDAB. Ze blijven hier voor ongeveer anderhalve maand. Rond half oktober loopt de pluk naar zijn einde en zijn de koelcellen zowel bij de fruittelers thuis als op de coöperaties opnieuw gevuld.” Tijd om een persoonlijke band op te bouwen is er niet echt bij. Er wordt goed doorgewerkt, wat met de hitte dezer dagen niet gemakkelijk is. Maar de werknemers appreciëren de aanpak van de fruitteler. Petrov Atanov (48) is er dit jaar opnieuw bij met zijn vrouw. Hij ziet in de pluk een opportuniteit om zijn gezin boven water te houden. Petrov: “In Bulgarije is het nu echt crisis. Mensen hebben niets en de lonen zijn veel te laag. Onze kinderen zijn bij mijn mama en zullen ons een maand moeten missen. Maar het is hier correct betaald en voor ons ‘good money’. Zo kunnen we weer een tijd verder. En ik slaap hier heel goed”, besluit hij al lachend. Zijn landgenoot Andio plukt ondertussen naarstig verder. Hij heeft al wat jaren op de teller en is behendig in het correct plukken van de peren.

Het startschot voor deze ‘grote pluk’ wordt gegeven door het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT). Al van in juli volgt deze onderzoeksinstelling wekelijks de rijping van de appelen en peren zeer nauwgezet op in verschillende proefboomgaarden. Ze meten de ontwikkeling van de vruchten (de grootte), de kleur en de kleurevolutie, de productie van suikers in de vruchten (die zorgen voor de zoete smaak) en de afbraak van zuren en zetmeel tijdens de rijping. Op basis van al deze metingen kan VCBT inschatten wanneer de appelen of peren best worden geplukt met het oog op smaak en bewaring in de koelcellen. Alle telers volgen deze adviezen op de voet. Voor conferenceperen werd de pluk dit jaar geadviseerd om de starten rond 23 augustus en te eindigen (voor een lange bewaring) op 4 september. Karel Belmans van de BFV bevestigt: “Dit wordt ook het plukvenster voor een lange bewaring genoemd. Plukt men vroeger, dan komen de peren onvoldoende op smaak. Wanneer men later plukt, levert dit problemen op met de bewaring van het fruit. Bijna gelijk met Conference worden de (herfst)appelrassen zoals Belgica en Elstar geplukt. Nadien volgen alle andere appel- en perenrassen elkaar snel op met o.m. Doyenné en Sweet Sensation bij de peren, en Jonagold, Golden, Boskoop en Braeburn bij de appelen.”

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*